Van discipline naar dwalen

0 Flares 0 Flares ×

Tijdens de Nacht van de Filosofie, vrijdag 21 april te Nijmegen, gaat het gebeuren: dan draagt Marli Huijer, de derde Denker des Vaderlands, de fakkel over aan haar opvolger, die luistert naar de naam René ten Bos. De botsing van hun denktemperamenten belooft een perfect ongeluk te worden. 

 

Marli Huijer brak als filosoof door met haar boek Discipline (2013), intervenieerde in het publieke debat over de vluchtelingencrisis met haar essay Achterblijven (2016), kroop bij Matthijs van Nieuwkerk op schoot om haar ‘tussendenken’ kracht bij te zetten en ontpopte zich zo tot een hartstochtelijk pleitbezorger voor de publieksfilosofie – wat ze als hoogleraar Publieksfilosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam zal blijven. In Leve de publieksfilosofie! reflecteert ze op de publieksfilosofie in het algemeen en haar twee jaar van Denkerschap in het bijzonder.

 

 

René Ten Bos is een beest, althans een schrijfbeest. De afgelopen twee jaar zette hij drie titels op zijn naam en sleepte hij met een ervan, Bureaucratie is een inktvis (2015), de Socratesbeker in de wacht. In Dwalen in het antropoceen trekt Ten Bos haast achteloos zijn tegendraadse denklijn door. Het valt te hopen dat hij de publieke opinie de komende twee jaar tegen de haren in blijft strijken, als het meezit met een boek over pornografie dat volgens betrouwbare bron in de maak is… Voor wie nu door koudwatervrees wordt bevangen is er Later word ik filosoof, waarin Peter Henk Steenhuis de nieuwe Denker des Vaderlands al interviewend introduceert.

 

 

Marli Huijer, Leve de publieksfilosofie! Belevenissen van een Denker des Vaderlands. Boom, 2017.

Peter Henk Steenhuis, Later word ik filosoof: Het denken van René ten Bos. Boom, 2017.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Related Posts

Schermafbeelding 2019-04-07 om 20.59.54

Jeukwoorden

Schermafbeelding 2019-04-07 om 20.54.21

Husserl roept op tot actie

Para-doxale column René ten Bos: Kant

Schermafbeelding 2019-04-07 om 20.40.05

Een betondicht gesprek

Reageer