VOORWOORD #9

0 Flares 0 Flares ×

iFilosofie #9

Tekst: Marlou vna Paridon

‘Filosofie heb je nodig tegen warhoofderij’, stelt René Gude in zijn nieuwste boek. In een gesprek met Wim Brands vertelt hij hoe filosofie hem zijn hele leven heeft geholpen zijn gedachten uit de knoop te halen. In deze iFilosofie – alweer de negende editie – vindt u een heel hoofdstuk uit dit nieuwe boek.

Filosofie beschrijft de wereld en schiet soms tekort. Daar kunnen filosofie en literatuur elkaar versterken. Leon Heuts legt uit hoe 13 meesterwerken uit de literatuur dat doen. Met fragmenten uit Oresteia, Het Proces, NW en De idioot laat Heuts zien hoe literatuur inzichten kan bieden die de filosofie ontbreken.

Inzichten in Hegels Hoofdlijnen van de rechtsfilosofie krijgen we in een interview met vertaler Willem Visser. Hij betoogt dat Hegels werk een synthese is van de Westerse metafysica en zijn taal soms ontoegankelijk, maar minstens zo mooi is.

Jan Bransen trekt in zijn column fel van leer tegen de G8 van de filosofie en laat vervolgens zien hoe analogieën werken.

Karim Benammar vertelt over zijn favoriete filosoof, Michel Serres. Serres schreef een kort manifest waarin hij een lofzang houdt op de internetgeneratie.

Kunstdocent Arthur d’Ansembourg over de bijzondere boeken van Els ter Horst. En achterin iFilosofie vindt u drie mooie filosofieboeken en een overzicht van de cursussen bij de ISVW.

Voor mij is dit de laatste iFilosofie als hoofdredacteur. Ik heb iFilosofie met veel plezier een stap verder geholpen. Nu vraagt mijn werk als Sokratisch gespreksleider mijn aandacht.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Related Posts

Paridon, Marlou van 2018 (5) Socratisch-gesprek-voor-beginners (3)

Het socratisch gesprek als houding voor werken en leven

ISVW-iFilosofie #10 - Zhuang Zi De volledige geschriften

HET FAVORIETE FILOSOFIEBOEK VAN / WIM BRANDS

ISVW-iFilosofie #10 - Water

WATER MOET JE ONDERGAAN

TRAINERSOVERZICHT / DIANA BLANKEN

Reageer