VOORWOORD #8

0 Flares 0 Flares ×

iFilosofie #8
Tekst: Marlou van Paridon

30 jaar na zijn overlijden lijkt Michel Foucault levender dan ooit. Zijn voorheen ongepubliceerde werk, zijn collegedictaten, maar ook zijn bestaande boeken brengen steeds opnieuw filosofische discussies op gang.

En het blijft niet bij discussies; Foucaults werk dient ook als concreet handvat voor oordelen en handelen in verschillende praktijken. Een handvat is het voor Rein Gerritsen bijvoorbeeld, filosoof, ex-gedetineerde en schrijver van het onlangs verschenen boek Filosoof in de bajes. Gerritsen wordt in deze i-Filosofie geïnterviewd in de gevangenis. Hij doet onder meer verslag van zijn ervaringen en geeft zijn mening over de maatschappelijke uitsluiting van gevangenen, een thema dat Foucault in de 70’er jaren al introduceerde.

Ook het historische tv debat tussen Michel Foucault en Noam Chomsky is opnieuw actueel. Wie won er? Het morele monster Foucault die de mens als grote afwezige in zijn eigen cultuur ziet? Of Noam Chomsky die meent dat het subject schepper van zijn eigen leefstructuren is?

Fons Elders, destijds begeleider van dit debat voert daarnaast zijn eigen debat met Foucaultkenner Machiel Karskens over de vraag of Michel Foucault uiteindelijk een transcendentaal paradijs zocht waarin alwetendheid en al-mogelijkheid zouden bestaan. En voor wie graag nog even een overzicht van Foucaults werk en denken heeft: Erno Eskens zet het voor de camera helder uiteen.

In onze videogesprekken over nieuw verschenen boeken komen dit keer Onno Zijlstra, Jabik Veenbaas en Marli Huijer voor de camera. Tot slot kunt u proeven van het ISVW-aanbod met enkele ISVW opleidingen in beeld gebracht en vergeet de interviews niet te downloaden om onderweg nog eens terug te luisteren.

Veel genoegen hiermee.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Related Posts

Paridon, Marlou van 2018 (5) Socratisch-gesprek-voor-beginners (3)

Het socratisch gesprek als houding voor werken en leven

ISVW-iFilosofie #10 - Zhuang Zi De volledige geschriften

HET FAVORIETE FILOSOFIEBOEK VAN / WIM BRANDS

ISVW-iFilosofie #10 - Water

WATER MOET JE ONDERGAAN

ISVW-iFilosofie #9 - Sterven is doodeenvoudig. Iedereen kan het ISVW-iFilosofie #9 - Portret René Gude-2 ISVW-iFilosofie #9 - Portret René Gude-1

FILOSOFIE TEGEN WARHOOFDERIJ

Reageer