HOE HET HEELAL DE MENS VOORTBRACHT

0 Flares 0 Flares ×

Alles voor één meisje. Hoe het heelal de mens voortbracht
Vincent Icke

iFilosofie #13

Tekst: Brandon Pakker

iFilosofie 13 - Alles voor een meisje - Vincent Icke

DVD-Box met 12 hoorcolleges door Vincent Icke.

‘Onze dagelijkse ervaring is een van de slechtste gidsen om te doorzien wat de mechanismen van het heelal zijn’, stelt hoogleraar theoretische sterrenkunde Vincent Icke. De menselijke waarneming op zichzelf is onvoldoende om de mysteries van het heelal volledig te vatten. Zwaartekracht, de oerknal, de evolutie van sterren en de uitdijing van het heelal, zijn stuk voor stuk fenomenen die we in het alledaagse leven niet zomaar tegenkomen. Gelukkig biedt de wetenschap ons instrumenten waarmee we steeds meer van het heelal kunnen waarnemen.

De wetenschappelijke ontdekkingen die we doen met die instrumenten kunnen een antwoord geven op filosofische vragen. Tegelijkertijd roepen die ontdekkingen weer nieuwe vragen op. De zwaartekracht verklaart bijvoorbeeld waarom dingen op de grond vallen wanneer we ze loslaten. Maar hoe komt het eigenlijk dat we niet bezwijken onder de zwaartekracht?

In de collegereeks Alles voor één meisje laat Icke zien welke natuurkundige wonderen er nodig zijn voor één meisje – van de oerknal tot ruimte, tijd en deeltjes. Op die manier maakt Icke van soms abstracte, wetenschappelijke onderwerpen heel concreet en tastbaar. De onderliggende vraag is hoe al deze verschijnselen het leven mogelijk maken op aarde, en misschien ook elders. Lees meer.

 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Related Posts

Schermafbeelding 2017-10-18 om 09.46.39

Filoselfie: Vincent Icke

ISVW-iFilosofie #14 - Pragmatische antropologie ISVW-iFilosofie #14 - Standbeeld Kant

WAT IS DE MENS? EEN INTERVIEW MET THOMAS NYS

ISVW-iFilosofie #13 - Het maatschappelijk verdrag

LANG LEVE ROUSSEAU!

ISVW-iFilosofie #13 - Claudy Jongstra ISVW-iFilosofie #13 - Door het beeld door het woord

AMBACHTELIJKHEID IN DE KUNST

Reageer