SYSTEMATIEK VAN DE FILOSOFIE

0 Flares 0 Flares ×

Uitgelichte opleiding: Systematiek van de filosofie
Docent: Jan Flameling

iFilosofie #10

Video: Erno Eskens

‘De wereld is alles wat het geval is,’ is de korte samenvatting die Wittgenstein gaf van het object van de filosofie. Filosofie is niet moeilijk, de wereld is gewoon erg groot. Een manier om er greep op te krijgen is stap voor stap, systematisch door te denken tot je weet wat er te weten valt.

Systematische reflectie op de eigen levenservaring geeft inzicht in je eigen gaven en blinde vlekken. Ervaringen van anderen – bevlogen tijdgenoten en eminente figuren uit het verleden – zijn bouwstenen voor een ruimdenkend beeld van onszelf en de stand van zaken in de wereld.

In de Basisopleiding Systematiek van de filosofie wordt het denken over de wereld uiteengezet in onderdelen, minutieus onderzocht en uiteindelijk weer samengevoegd tot een adequate kijk op het leven dat wij leven, de kennis die wij koesteren, en tot de mensen die wij zijn.

Jan Flameling studeerde wijsbegeerte in Groningen, Keulen, Berkeley en Amsterdam. In maart 1994 richtte hij het Filosofisch Bureau Ataraxia op. Sindsdien organiseert hij ‘denkvakanties’ in Griekenland en India en seminars filosofie in Nederland. Ook geeft hij workshops aan organisatieadviseurs, artsen en apothekers.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Related Posts

ISVW-iFilosofie #11 - Portret Dick Kleinlugtenbelt

MOREEL BERAAD

ISVW-iFilosofie #10 - Zhuang Zi De volledige geschriften

HET FAVORIETE FILOSOFIEBOEK VAN / WIM BRANDS

ISVW-iFilosofie #10 - Water

WATER MOET JE ONDERGAAN

JE BREIN OF JE LEVEN

Reageer