FILOSOFIEFESTIVALS

0 Flares 0 Flares ×

iFilosofie #7
Tekst: Thomas Heij

In boek vijf van De Staat beschrijft Plato een groep liefhebbers van theater en muziek die zich bezatten op dionysische feesten. Zij verschillen als dag en nacht van de liefhebbers van wijsheid, die de essentie van het schone kunnen zien. Voor beide groepen was er deze Maand van de Filosofie genoeg te beleven. Als je een kaartje kon bemachtigen, want de meeste events waren snel uitverkocht. Filosofiefestivals zijn in opkomst. Een kleine greep uit het aanbod van dit jaar.

G8 van de filosofie

ISVW-iFilosofie #7 - Portret Heleen Pott en Peter SlotendijkHet grootste evenement in april was de G8 van de filosofie, georganiseerd door Filosofie Magazine. Anders dan bij de politieke G8, kon er gestemd worden op wie de acht grootste denkers waren. Tijdens de voorbeschouwing op de G8 in de Rode Hoed stelde Heleen Pott (ludiek, maar gemeend) dat Peter Sloterdijk eigenlijk geen echte filosoof is. Toch kwam Sloterdijk als nummer één uit de verkiezing en opende hij de G8 met een beschouwing over de toekomst van religie. Vervolgens werd er de hele avond geluisterd, gedebatteerd, gedronken en gefilosofeerd. Ook werd er gelachen bij filosoof-cabaretier Tim Fransen en won onze columnist Jan Bransen de Socrates Wisselbeker – zeer terecht, vond hij zelf. Er was zo veel geprogrammeerd, dat het onmogelijk was om alles mee te maken. Gelukkig maakte omroep Human opnames, die hier te vinden zijn.

Nacht van de filosofie Groningen

De top van de Nederlandse filosofie verzamelde zich in Groningen. Dat trok een zeer gevarieerd publiek, van hoogleraren tot studenten en scholieren. Jos de Mul ging in gesprek over extra-, trans- en posthumanisme, gebaseerd op Helmuth Plessner, ooit hoogleraar in Groningen. Catarina Dutilh Novaes filosofeerde over het vrouwelijk orgasme. De leukste vondst was de zaal waarin academici hun favoriete filosoof mochten aanprijzen. Een simpele formule, die interessante en bevlogen verhalen opleverde. Zo hoorden we in de kelder hoe fout Heidegger was en waarom we hem toch moeten lezen, en vertelde een doorgaans nuchtere wetenschapsfilosoof over de hallucinerende werking van Foucaults teksten. De video-opnames over het vrouwelijke orgasme en Heidegger zijn hier te vinden.

Wijsgerig festival Drift

ISVW-iFilosofie #7 - Festival DriftFestival Drift verdient ook een vermelding. De organisatie ligt ieder jaar in handen van studenten van de UvA. Ook dit jaar hadden zij enkele grote namen weten te strikken: Markus Gabriel (een van de G8-denkers), Paul Cliteur, Henk Oosterling en Tómáš Sedláček. Daarnaast waren er poëzievoordrachten, muziekoptredens en korte lezingen van jonge filosofen.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Reageer