SIGNALEMENT #17

0 Flares 0 Flares ×

Een greep uit de nieuwe filosofieboeken

ISVW-iFilosofie #17 - Marli Huijer - Achter blijven

Marli Huijer
In dit filosofische essay onderzoekt Marli Huijer het fenomeen ‘achterblijven’: wat betekent de migratie van familie of het vertrek van een geliefde of van collega’s voor degene die achterblijft? Huijer betoogt dat vertrekken en achterblijven door het ‘kleiner worden van de wereld’ een geheel nieuwe betekenis krijgen; het definitieve afscheid lijkt verleden tijd.

ISVW-iFilosofie #17 - Bleri Lleshi - Liefde in tijden van Angst

Bleri Lleshi
We leven in een angstsamenleving. Onze angst is soms zo verpletterend dat je dreigt te denken: zouden we niet beter meteen stoppen met leven? Maar ook sterven is geen optie, want we zijn bang van de dood. Filosoof Bleri Lleshi ziet maar één oplossing: de Liefde. Liefde in tijden van angst is een prikkelend essay dat, zoals het een straatfilosoof betaamt, vertrekt vanuit de dagelijkse verhalen van gewone mensen. Over solidariteit, spiritualiteit en de noodzaak van een liefdessamenleving.

ISVW-iFilosofie #17 - Giorgio Agamben - Avontuur

Giorgio Agamben
In klassieke mythes komen we de Demon, het Lot, de Liefde en de Noodzaak tegen als de vier goden die aan ieders wieg staan. Vroeg of laat moeten we allemaal met hen in het reine komen. De confrontatie met deze godheden impliceert dat we ons leven als een avontuur moeten zien. In dit essay keert Agamben terug naar de prachtige stijl van zijn vroegere werk, met veel eruditie en suggestie.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Reageer