SIGNALEMENT #16

0 Flares 0 Flares ×

Een greep uit de nieuwe filosofieboeken

ISVW-iFilosofie #16 - Marc Slors, Leon de Bruin & Derek Strijbos, Philosophy of mind, brain and behaviour

Marc Slors, Leon de Bruin, Derek Strijbos
Hoe is het mogelijk dat de elektrische stroompjes in ons brein leiden tot gedachten, gevoelens, bewuste ervaringen en subjectiviteit? Wat is subjectiviteit eigenlijk? Is ze afhankelijk van een ‘zelf’? Als we ervan uitgaan dat al ons denken en doen het resultaat is van hersenprocessen, wat betekent dit dan voor de mogelijkheid van vrije wil? Dit soort vragen zijn typerend voor Philosophy of Mind, Brain and Behaviour. Om een breed academisch publiek te bedienen, is dit boek in het Engels geschreven.

ISVW-iFilosofie #16 - Paul van Tongeren, Dankbaar. Denken over danken na de dood van god

Paul van Tongeren
Wat zeggen we, wat doen we, wat ervaren we als we dankbaar zijn? Het lijkt vanzelfsprekend: danken doe je als je iets gekregen hebt, iets wat je goed doet of wat je graag hebt. En je spreekt je dank uit tegenover degene van wie je het gekregen hebt. Maar kunnen we ook dankbaar zijn voor een gelukkig toeval, een geslaagde onderneming, het eigen leven, de gezond heid die we genieten, de vriend die we ontmoeten? En kunnen we dat ook zonder een God aan te nemen van wie we het zouden krijgen? Valt er nog iets te danken na ‘de dood van God’? Wat is dat eigenlijk: ‘dankbaarheid’?

ISVW-iFilosofie #16 - Peter Abspoel, Zingeving in het westen

Peter Abspoel
Een gepassioneerd verzet tegen de afhankelijkheid van traditie is aanwijsbaar in de westerse cultuur, literatuur, filosofie en theologie. Het antitraditionalisme blijkt uitgevonden door Germaanse edelen en het bleef een constante factor in de westerse geschiedenis. Zingeving in het westen biedt een rijkgeschakeerd en verontrustend panorama van onze cultuur, geschilderd door een auteur die, dankzij zijn ervaring als antropoloog, oog heeft voor het atypische karakter ervan.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Reageer