WAT IS PRAKTISCHE FILOSOFIE

0 Flares 0 Flares ×

10 praktische filosofen in discussie

Tekst: Marlou van Paridon
Video: Paul Troost

Op 22 februari 2014 barstte in het filosofisch café van de ISVW een discussie los tussen een tiental vooraanstaande praktisch filosofen over de regels en mores van dit relatief nieuwe vak. De meesters in de praktische filosofie waren bijeengebracht door Veerle Pasmans vanwege de presentatie van haar nieuwe boek Pioniers in de praktische filosofie. Praktische filosofie is een levend vak zoals blijkt. Hoewel mensen met decennia lange ervaring in het vak als Kristof van Rossem, Hans Bolten, Hella van den Elshout, Miriam van Reijen en Erik Boers allemaal gebruikmaken van de socratische gespreksmethode, blijkt de invulling en invalshoek te verschillen.

Veerle Pasmans zette de discussie op scherp met haar vraag of praktische filosofie alleen een methode is, of dat praktisch filosofen ook een morele verantwoordelijkheid hebben tijdens de uitoefening van hun vak. Het antwoord blijkt onder meer samen te hangen met de omgeving waarin de socratische gesprekken plaatsvinden. Daarnaast geeft elke filosoof een persoonlijke invulling aan zijn vak zoals in bijgaande video te beluisteren is.

Praktische filosofie heeft zich niet alleen ontwikkeld met de socratische methode in de hand, het staat inmiddels ook voor een kritische en filosofische houding waarmee filosofen in verschillende vakken de samenleving ten dienste staan. Zoals Tinneke Beeckman die de Belgische politiek in de Vlaamse media geregeld van filosofisch commentaar voorziet en Ton Derksen die met zijn boek over drogredenen justitiële dwalingen die het gevolg zijn van gebrekkige bewijsvoering aan het licht brengt.

ISVW-iFilosofie #6 - Pioniers in de praktische filosofieOok waren filosofiepodia vertegenwoordigd, uit België door Eddy Strauven van centrum Het Zoekend Hert en uit Nederland door Laurence Knoop van Brandstof, instellingen waar filosofie in gesprekken, voordrachten en oefeningen voor mensen van alle leeftijden een levende praktijk is.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Reageer