COMENIUSLEZING 2014

0 Flares 0 Flares ×

Van stemming naar bestemming; zingeving als ambacht

iFilosofie #14
Video: Sjimmie Lensen

“Al minstens 2500 jaar denkt iedere generatie dat nù het moment is aangebroken waarop de veranderingen niet meer te overzien zijn. Denkt u dat Heraclitus’ “Alles stroomt, niets blijft” nu te pas en te onpas geciteerd wordt omdat het in zijn tijd nog niet gold?”
– René Gude, Comeniuslezing 2014

René Gude, filosoof en ‘Denkers des Vaderlands’ verzorgde de Comeniuslezing 2014 onder de titel: Van stemming naar bestemming; zingeving als ambacht. In zijn ogen lijdt Nederland aan stemmingswisselingen. Het nationale humeur slaat met regelmaat om van ‘onzeker en woedend’ naar ‘tevreden en vol vertrouwen’ en weer terug. Nederlanders aanraden hun passies te volgen is daarom een hachelijke zaak: waar dat eindigt is niet te voorspellen. Actieve zingeving – je passies niet lijden maar leiden – heeft betere papieren: “de enige manier om de toekomst te voorspellen is een belofte te doen en je eraan te houden” (Hannah Arendt). Gude is onder andere oud-directeur van de Internationale School voor Wijsbegeerte en oud-hoofdredacteur en -uitgever van Filosofie Magazine.

De Comeniuslezing is onderdeel van de Comeniusdag, die elk jaar georganiseerd wordt door het Comeniusmuseum in Naarden, ter nagedachtenis aan de Tsjechische theoloog, filosoof en hervormer Jan Amos Comenius (1592–1670). Hij pleitte onder andere voor onderwijs voor iedereen, jongens en meisjes, mensen van alle rangen en standen. Meer informatie over Comenius en de Comeniusdag vindt u op de website van het Comeniusmuseum.

Bekijk of download hier volledige tekst van René Gude’s Comeniuslezing 2014 of de podcastversie (item 10).

 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Reageer