Blog Page

thuis

Doen alsof je thuis bent

Filosoof Pieter Hoexum heeft zich toegelegd op het alledaagse en kan daar treffende observaties over schrijven. Dat deed hij al eerder in de Kleine filosofie van het rijtjeshuis (2014). Nu is hij op zoek gegaan naar een antwoord op de vraag wat ‘thuis’ eigenlijk is. Tekst: Rogier van der Wal Oost west, vreemd best De directe aanleiding voor dit boek is het feit dat Hoexum zijn comfortabele rijtjeshuis in Purmerend een aantal keren verruilt voor het Adriaan Roland Holsthuis in Bergen (Noord-Holland), waar schrijvers en vertalers een maand kunnen verblijven om in alle rust te werken. Hoexum doet dat in totaal viermaal tussen februari 2015 en oktober 2018 en merkt daarbij hoe hij langzaam maar ... »

sisyphus

Een oproep tot opstand

Boeken over de klimaatcrisis zijn er genoeg. Maar boeken die ons een handelingsperspectief bieden in het licht van haar absurditeit niet. De recente vertaling van Camus’ De mythe van Sisyphus (1942) verschijnt daarom precies op tijd, want Camus vertelt ons onder meer hoe wij kunnen omgaan met de apocalyptische situatie waarin de mensheid zich bevindt. Tekst: Zoë Spaaij Volgens Camus is het absurde een gevoel dat ons overvalt wanneer wij ermee worden geconfronteerd dat de wereld niet aan onze verwachtingen voldoet en dat zij niet redelijk en logisch is. Het gevoel van het absurde ontstaat bijvoorbeeld wanneer iemand die heel gezond leeft en nooit rookt ineens longkanker krijgt, terwijl iemand... »

grenzen-getal

De grenzen van het getal: Wiskundigen aan het woord

De mensheid is een succes. Door de wetenschap begrijpen we steeds meer van de wetten van de natuur en kunnen we ook ingrijpen in onze omgeving, en in ons eigen lichaam, tot op microniveau in onze eigen genen toe. Wiskunde heeft al eeuwenlang een grote invloed binnen de wetenschap en zij heeft de huidige kwaliteit van ons leven mede mogelijk gemaakt. Maar het lijkt erop dat we doordraven en de banden met de natuur helemaal willen doorsnijden. Doen wij er wel goed aan om onze wetenschappelijke en technische kennis in te zetten voor een uitsluitend door mensen gemaakte wereld? In het boek De grenzen van het getal komen 17 wetenschappers, sporters en kunstenaars aan het woord over hun liefde voo... »

discretie

Houd eens wat vaker je mond

Waarom zijn we zo compulsief bezig onszelf te uiten? Peter Venmans ging op zoek naar het antwoord op die vraag, en presenteert een mooi alternatief in zijn essay: Discretie. Ervoor kiezen even niet het achterste van je tong te laten zien is een in de vergetelheid geraakte deugd, vindt Venmans. Eentje waar we tegenwoordig wel weer wat meer oog voor mogen hebben. Tekst: Merel Aalders Baltasar Gracián Discretie speelt niet meer zo’n grote rol in onze levens, en dat is jammer. In zijn poging het stof van deze deugd af te poetsen gaat Venmans te rade bij Baltasar Gracián, een Spaanse jezuïet. Hij leefde in de eerste helft van de zeventiende eeuw, en wist als geen ander hoe de levenskunst van de d... »

Column René ten Bos: Deleuze

‘Er is altijd slechts één ontologische propositie geweest: het Zijn is eenduidig.’ Dit citaat komt uit Verschil en Herhaling van de Franse filosoof Gilles Deleuze (1925-1995). Vaak wordt dit boek gezien als het hoofdwerk van Deleuze. Ongetwijfeld klopt dat, maar het is een boek waarover meer gesproken dan gelezen wordt. Mensen vinden Deleuze vaak moeilijk. Ik heb een tip voor hen: ga niet lezen met de gedachte dat alles in een filosofieboek meteen helder en duidelijk is. Zie dit boek eerder als een klein schatkistje waar je af en toe een juweeltje uithaalt, gewoon om van te genieten. Ik geef u op een briefje: Verschil en Herhaling biedt dit volop. Toegegeven, nu is het bovenstaande citaat ni... »

Pagina 1 van 78123»