Blog Page

Vertrouwen

Tekst: Maaike Rijntjes De meeste mensen deugen is een van de bestverkochte boeken uit 2019. De Correspondentjournalist en historicus Rutger Bregman werkt hierin de naar eigen zeggen radicale stelling uit dat mensen geneigd zijn het goede te doen. Radicaal, omdat ons westerse mensbeeld volgens Bregman gebaseerd op ideeën van denkers als Hobbes en Machiavelli, volgens wie de mens intrinsiek slecht en egoïstisch is. Beschaving is daarmee slechts een dun laagje, dat door een ramp als een pandemie zo weggekrabd kan worden. Dan blijven we achter in een chaos waarin gevochten wordt om wc-papier. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter keer op keer aangetoond dat mensen zich juist niet egoïstisch ga... »

In deze barre tijden hebben we ubuntu-solidariteit meer dan nodig

Door Henk Haenen Wereldwijd worden mensen getroffen door het coronavirus. Het ongewisse dat daarmee gepaard gaat houdt ons van dag tot dag, van uur tot uur, in een ban die sinds lange tijd, zeker in ons land, ongekend is. Niemand kan in deze omstandigheden, die het openbare leven grotendeels stilleggen, ook maar met enige zekerheid vertellen hoe de leef- en werksituatie er de komende tijd uit zal zien. In de media en in de dagelijkse voorlichtingsprogramma’s dringt zich het ongerijmde op: ‘Een ding staat vast, dat niets vaststaat.’ Saamhorigheid is in deze tijden van onzekerheid en bedreiging van mensen die ons lief zijn, een groot goed. Gelukkig zien we in onze samenleving veel initiatieven... »

Een stoïcijns perspectief op het coronavirus

Tekst: Dennis de Gruijter Volgens de stoïcijnen kunnen we sommige dingen beïnvloeden en andere dingen niet. We kunnen weliswaar slechte dingen voorkomen door te handelen met vooruitzicht, maar dat er uiteindelijk slechte dingen gebeuren of hoe ze precies gebeuren, dat is niet aan ons. De wereld is een plek waar ‘slechte’ dingen zullen gebeuren. Dat wil zeggen, wij beoordelen die dingen als slecht. Het coronavirus is van zichzelf niet slecht, het is onze mening die het ‘slecht’ maakt. Mensen in gebieden die niet getroffen zijn zullen er onverschillig tegenover staan (net als de meesten van ons slechts enkele weken geleden). Zij die profiteren van de schommelingen in de economie zien het virus... »

Over de zorg

Tekst: Maaike Rijntjes Mijn moeder is al 32 jaar verpleegkundige. Een beetje per toeval, zegt ze zelf. Het past wel bij haar. In het dagelijks leven staat ze voor iedereen klaar met een luisterend oor en een pot thee, ook in het ziekenhuis vindt ze het fijn dat ze tijdens een moeilijke periode iets voor mensen kan betekenen. Dat is de afgelopen jaren wel steeds lastiger geworden, niet alleen door personeelstekort, maar ook door bureaucratisering van de zorg. ‘De regel is: als het niet opgeschreven wordt, is het niet gedaan’, zegt ze. Al die tijd achter een computer, is tijd die ze niet aan patiënten kan besteden. De afgelopen jaren hebben veel mensen in de zorg geprobeerd daar aandacht voor ... »

Alle dingen zijn vergankelijk…

Zenmeester Dōgen over het hart van de tijd Door Michel Dijkstra Vayadhamma shankara, ‘Alle dingen zijn vergankelijk’. Aan deze laatste woorden van de Boeddha moet ik de afgelopen weken regelmatig denken. Hoe opmerkelijk dat hij deze boodschap, die een kern van zijn onderwijs vormde, tot op zijn sterfbed herhaalt. Alsof we steeds opnieuw vergeten dat wij kwetsbaar zijn, dat alles kwetsbaar is. De wereldwijde epidemie onderstreept deze vergankelijkheid en herinnert zo aan een andere grote uitspraak van de Boeddha: ‘Leven is lijden’. Dit lijden aan de mortaliteit komt niet ineens uit de lucht op ons bordje getuimeld. Vanuit boeddhistisch perspectief begeleidt dit fenomeen het menselijk leven al... »

Pagina 1 van 83123»