DENKER DES VADERLANDS

0 Flares 0 Flares ×

Het leven is niet leuk als je je mond houdt
Marli Huijer

iFilosofie #13

Tekst: Thomas Heij

iFilosofie #13 - portret Marli HuijerDe komende twee jaar is Marli Huijer Denker des Vaderlands: het boegbeeld van de Nederlandse publieksfilosofie. Vorige maand werd ze geïnaugureerd, verscheen ze in de grote kranten en weekbladen en kroop ze letterlijk op schoot bij Matthijs van Nieuwkerk.

Ter gelegenheid van haar inauguratie en de Maand van de Filosofie verscheen het boekje Het leven is niet leuk als je je mond houdt, een uitgewerkt gesprek dat ze had met Peter Henk Steenhuis. Het leven is niet leuk als je je mond houdt is zowel een laagdrempelige kennismaking met Huijers denken, lievelingsthema’s en -filosofen, als een aanzet voor wat ze de komende jaren wil doen als Denker des Vaderlands.

Vorige Denker des Vaderlands Hans Achterhuis had het over ‘tegendenken’ en zijn opvolger René Gude over ‘meedenken’. Huijers thema is ‘tussendenken’ en dat betekent voor haar meer dan alleen een flauwe woordgrap. Met tussendenken bedoelt ze nadenken over wat er tussen mensen gebeurt in politiek en maatschappelijk opzicht. Dat het boekje in interviewvorm is, sluit daar perfect bij aan. Huijer laat goed zien hoe de ideeën van haar filosofische helden relevant zijn voor ons allemaal. Michel Foucault en Hannah Arendt zijn niet alleen interessant voor academici, maar voor iedereen. Ze geeft geen uitgebreide monologen over de grote filosofen van weleer, maar eerder concrete toepassingen en voorbeelden van situaties die iedereen wel eens meemaakt. Zoals eerder bleek in het interview over Foucault dat iFilosofie met haar maakte, is die taak haar op het lijf geschreven.

 

 

 

iFilosofie #13 - Het leven is niet leuk - Marli Huijer

In de interviews in Het leven is niet leuk als je je mond houdt praat Peter Henk Steenhuis met Marli Huijer over haar inspiratiebron Hannah Arendt, haar overstap van haar werk bij de methadonpost in Beverwijk naar de filosofie, haar bijdrage aan het Filosofisch Elftal van Trouw, hoe wij met elkaar omgaan, hoe je jezelf kunt disciplineren, Simone de Beauvoir en Martha Nussbaum, de participatiesamenleving, omgaan met teleurstellingen, bevolkingsonderzoeken. In deze veelheid van onderwerpen benadrukt Huijer keer op keer dat het belangrijk is je vrijmoedig uit te spreken.

iFilosofie #13 - Discipline - Marli Huijer

In Discipline gaat Marli Huijer in op de moeizame verhouding tussen vrijheid en discipline. Waar komt onze weerzin tegen discipline vandaan? Wat betekent het om zonder discipline in een overvloed aan materiële zaken, relaties, seks en keuzen te leven? Kunnen we discipline niet omvormen zodat we er minder problemen mee hebben? Kunnen we discipline niet uitbesteden? In dit uitdagende boek laat Huijer zien dat we discipline niet alleen moeten opvatten als gehoorzaamheid, maar ook als instrument om te bereiken wat we waardevol vinden. Discipline is zo slecht nog niet.

iFilosofie #13 - Ritme- Marli Huijer

In Ritme brengt Marli Huijer de ritmes in kaart die het leven in onze tijd bepalen. Wat is een verstoord ritme, en wat is een goed ritme? En wat is het belang van ritmes voor onze samenleving? Het is nu mogelijk om op elk gewenst moment online te gaan en mensen over de hele wereld te spreken. ’s Avonds en in het weekend werken is al lang geen taboe meer. Momenten die voorheen gescheiden waren, beginnen nu steeds meer door elkaar heen te lopen. Dit boek zet ons ertoe aan ons eigen ritme te hervinden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Related Posts

Para-doxale column René ten Bos: Kant

Para-doxale column: Lovecraft

beminnen

Beminnen zonder te bekennen

Para-doxale column: Sloterdijk

Reageer