Blog Page

Schermafbeelding 2019-01-30 om 22.34.44 Schermafbeelding 2019-01-30 om 22.34.44

Filoselfie Jan Timman

iFilosofie vroeg topschaker Jan Timman om een filoselfie te maken: een selfie met zijn favoriete filosofieboek. ‘In The Total Library is alle non-fictie verzameld die Jorge Luis Borges in een tijdspanne van 64 jaar schreef en dicteerde – op latere leeftijd, toen hij blind was geworden. Het is een rijkdom aan kennis en ideeën. Terwijl in Borges’ verhalen  labyrinten en spiegels fungeren om de realiteit te compliceren en te vergroten, voert in zijn non-fictie soberheid de boventoon. Borges presenteert een gedachtewereld die over een breed scala van onderwerpen gaat, door de eeuwen heen. Of het nu gaat over de wiskundige Pascal, de Zweedse mysticus Swedenborg of de Japanse schrijver Akuta... »

6 Scruton

Een tegendraadse denker

Roger Scruton staat bekend als de conservatieve denker die de vossenjacht aanprijst, maar hij heeft over nog veel meer onderwerpen geschreven. In Over de mens komen diverse lijnen bijeen. Tekst: Frans Jacobs Dit boek is een bewerking van enige lezingen die Scruton in Princeton heeft gehouden. Hij zegt er zelf van dat ze niet meer zijn dan een samenvatting van ideeën die hij elders grondiger heeft uitgewerkt. Inderdaad wordt de lezer regelmatig met raadsels opgescheept. Toch blijft er genoeg stof over ter overdenking. De mens ‘Over de mens’ is een nogal vrije vertaling van ‘On Human Nature’. Scruton heeft voor die menselijke natuur gekozen omdat hij in zijn eerste hoofdstuk de mens afschilder... »

5 Hamilton

Queeste van de nieuwe antropos

Clive Hamilton timmert al jaren aan de weg als een van ’s werelds meest onverschrokken en angstaanjagende boodschappers van de planetaire ramp die zich aan het voltrekken is. In De provocerende aarde trekt hij weer fel van leer, maar ziet hij zich ook voor een nieuwe en hachelijke vraag gesteld: wie is die antropos die de planeet in het antropoceen heeft doen belanden en wat is daarop zijn lot?  Tekst: Mark Leegsma Als er een planetaire politie bestond, dan zou Clive Hamilton commissaris zijn. De Australiër Hamilton, van huis uit filosofisch ethicus, beet zich jaren geleden vast in de wetenschappelijke feiten en voorspellingen aangaande klimaat- en andere catastrofale veranderingen die de pl... »

4 Graeber

Hoeveel bullshit bevat jouw baan?

Graeber’s boek Bullshit Jobs: A Theory kan de hype van het essay waarop het gebaseerd is moeilijk overtreffen, maar bevat toch belangrijke inzichten en vragen voor de arbeiders van de 21e eeuw. Tekst: Adriaan de Jonge Alvast een waarschuwing vooraf: door dit boek kan je je baan verliezen.  Londen, januari 2015. Forenzen die op de eerste maandagochtend na de feestdagen weer terug naar het werk gaan, worden in de tube welkom geheten door citaten uit David Graeber’s essay On the Phenomenon of Bullshit Jobs. Onder andere deze: ‘Het lijkt wel alsof er iemand bezig is om zinloze banen te bedenken, enkel en alleen om ons allemaal aan het werk te houden.’ De bedoeling was dat mensen zich op dat mome... »

COVER.DENKLICHT-768x1103

Denklicht. Pleidooi voor filosofisch onderwijs

In Denklicht. Pleidooi voor filosofisch onderwijs betoogt Don Kwast dat het onderwijs faalt, ten nadele van de samenleving als het onderwijs niet filosofisch is. Hij onderbouwt zijn pleidooi met behulp van de functies van onderwijs: kwalificatie, socialisatie en persoonsvorming. Doordat hij theorie koppelt aan praktijkvoorbeelden biedt het boek veel houvast voor het geven van filosofisch onderwijs. Hieronder vindt u het voorwoord van Denklicht. Video: Marieke Veen Niemand begrijpt echt veel van het leven. Met name het waarom ervan is een raadsel. Roem en succes zijn geen garantie voor wijsheid. Filosofie is weliswaar een verlangen naar wijsheid, maar garandeert evenmin het bezit ervan. Het i... »

Pagina 1 van 69123»