Blog Page

9200000090629707

Een filosofische detective

Met enige trots kondigt Hans Dooremalen op zijn website Descartes in Amsterdam aan als zijn ‘eerste roman’. Moet het ons verheugen dat er nog veel zullen volgen? Tekst: Frans Jacobs We kennen Dooremalen als een in Tilburg werkzame wetenschapsfilosoof die, vaak samen met Herman de Regt, nuttige publicaties heeft gewijd aan allerlei onzin. Het begon met Wat een onzin!, waarin ze pseudowetenschappelijke theorieën ontmaskerden, en recent hebben ze hun kritische neus gestoken in wat ze het ‘snapgevoel’ noemen, de neiging die we allemaal hebben om pure nonsens voor zoete koek te slikken. Heel nuttig werk allemaal, maar ook een beetje prozaïsch, en ik kan me indenken dat Dooremalen nu wel eens iets... »

9200000085930768

Politiek als waagstuk

Van en over Hannah Arendt (1906-1975) komen er nog regelmatig boeken uit, die zich onveranderlijk in een grote belangstelling mogen verheugen. De actualiteit van wat ze schreef is dan ook groot, zoals blijkt uit een nieuwe bundel met daarin twee essays en een memorabel interview. Tekst: Rogier van der Wal De Vlamingen Dirk de Schutter en Remi Peeters, die zich al langere tijd met Arendt bezighouden en van haar onder andere Denken, Willen en Oordelen vertaalden, hebben nu voor stukken gekozen met als centrale thema ‘politiek en dissidentie’. Op steeds meer plekken roepen politici vandaag de dag spanning op, lijken daar soms zelfs bewust op uit te zijn, waarbij ze alle middelen geoorloofd acht... »

9200000090629715

En nu?

Europa is in crisis, dat valt volgens Ivan Krastev niet langer te betwisten. Maar wat zal er volgen op die crisis: een gelouterd Europa? Een ineengezakt Europa? Of iets ertussenin? Krastev geeft weinig antwoorden, al schetst hij wel meerdere scenario’s en geeft hij andere perspectieven dan we in het Nederlandse nieuws gewend zijn. Na Europa, een fris boek. Tekst: Florian Jacobs Laten we eerst eens Ivan Krastev introduceren. De politicoloog en filosoof is geboren in 1965 in Loekovit, Bulgarije, en ‘zat in het laatste jaar van zijn studie filosofie aan de Universiteit van Sofia toen de wereld in 1989 op haar kop kwam te staan’ (p. 25). Tegenwoordig is hij lid van aardig wat Europese denk-tanks... »

9200000086112276

Hier ben ik!

Een indrukwekkende en fijn geschreven ontdekkingsreis door de filosofie van persoon en identiteit eindigt in een conclusie waar nog meer vragen uit voortkomen. De recensent wacht met smart op antwoord. Tekst: Marthe Kerkwijk Het is misschien wel de eerste filosofische vraag die een mens zich stelt: ‘Wie ben ik?’ Ben ik mezelf als ik dronken ben of handel uit wanhoop? Wanneer kun je met recht zeggen: ‘ik was mezelf niet, ik was buiten mezelf’? Monica Meijsing kreeg met deze vraag te maken toen ze een operatie onderging. Iemand diende haar narcotica toe, zei ‘welterusten’, en het volgende moment opende ze haar ogen in de verkoeverkamer. Tussen het ‘welterusten’ en het openen van de ogen lag in... »

Para-doxale column: Lovecraft

‘Het barmhartigste in de wereld is volgens mij het onvermogen van de menselijke geest om alles wat hij denkt met elkaar in verband te brengen. We wonen op een rustig en onwetend eiland middenin zwarte zeeën van oneindigheid en het is nooit de bedoeling geweest dat we ver zouden gaan reizen. De wetenschappen, die hun best doen hun eigen richtingen in te slaan, hebben ons tot nog toe weinig pijn gedaan; maar eens zal het samenbrengen van verbrokkelde stukken kennis zulke afschuwelijke vergezichten op de werkelijkheid opleveren dat we of gek zullen worden door alles wat ons onthuld wordt of van het dodelijke licht zullen wegvluchten op zoek naar de vrede en veiligheid van een nieuwe duistere pe... »

Pagina 1 van 68123»